Text


Saturday, April 14, 2012

Belajar...

Tersenyum sendiri bila mengimbau kenangan dulu. Begitulah manusia diajar & ditarbiah oleh Sang Pencipta,walaupun pedih jalannya,walaupun kritikal parah 'luka'nya,walaupun segala macam yang singgah melanda,kita selalunya mudah melatah sehingga terlupa memandang natijah tarbiah yang datang dariNya.

(Dari mata yang terpejam,dalam beberapa seketika boleh terbuka melihat dunia... siapa yang mengajarnya? Dan kenapa?)

Dalam ketika melayani emosi diri mendepani jalan hidup yang bakal mendatang,terkenang kembali perjalanan hidup sewaktu di alam dunia di peringkat permulaan. Dimana manusia diperkenalkan tentang kehidupan melalui tarbiah yang langsung dari Pencipta. Mana tidaknya,dari seorang bayi yang tidak tahu membuka mata diajar secara direct oleh Allah SWT untuk melihat dunia,maka selang beberapa ketika terbukalah si kelopak mata,ajaib bukan? Tidak pula kita tertanya-tanya siapa yang mengajarkannya.ermmm.

Sesudah itu,tarbiah demi tarbiah berlaku melalui kelangsungan kehidupan manusia. Tanpa kita sedari disitulah letaknya fungsi sebenar sang aqal untuk 'mengembara' mencari erti disebalik tarbiah. Untuk apa aku diajar? Untuk apa aku dihidupkan? Untuk apa aku diuji? Mesti ada sesuatu hikmah yang perlu kita ketahui... Dan jawapannya? Ada pada dirimu sendiri...selamat mengembara wahai pencari erti...('',)

(Berkata salah seorang guru den{ust zulkifli ismail}: Antara hikayat kehidupan manusia adalah untuk mengenal hakikat siapakah Pencipta kita sedalam-dalam pengenalan)

*Jalan menuju Allah bukan mudah & ingatlah sntiasa,tiada kebetulan dalam kehidupan kerana Yang mencipta kebetulan & Yang mencipta kehidupan adalah Zat Yang Sama yakni Allah SWT.Kenang kmbali kata2 Arif Billah:"Sesuatu yang Indah dalam kehidupan adalah takdir yang ditetapkn oleh Yang Maha Pencipta,kerana sifatNya Yang Maha Penyayang,Dia takdirkn sesuatu yangg terbaik untuk semua walaupun nampak sukar di pandangan mata.disitu terselit sayangNya pada hamba2Nya."La Tahzan,Allah sentiasa bersama.(^_^)

**Tiba-tiba ilham muncul kembali,katanya untuk dikongsi,kalau bukan untuk yang mencari,mungkin untuk diri sendiri...InsyaAllah,mungkin berguna satu hari nanti.(^_^)

No comments: